Părintele suportiv

Săptămânal lucrez cu părinți și copii aflați în situație de vulnerabilitate.Asta am făcut și zilele trecute!S-a plâns, s-au identificat posibile cauze, s-au trasat direcții de remediere, și mai ales s-au activat resurse interioare pentru asumarea și gestionarea sănătoasă a acestei realități.Pentru toți părinții supărați, o poveste in dar - Conversație copil - părinți!
"Copilul: - Bună dimineața, mami! Bună dimineața, tati!
Parintii: -Bună dimineața, puișor!
- Bună dimineața!
C.: -Pot să vă povestesc ce coșmar am avut?
P.: - Sigur! Intotdeauna găsim timp să te ascultăm!
C.:- M-am bucurat că m-am trezit dimineață și am observat că, din fericire, a fost totul doar un vis care nu poate fi real!
P.: ?!!??
C.:- Era o dupa-amiază de toamnă, cred și eram supărat. Plâgeam pentru că nu aveam prieteni! Toți mă insultau și mă ignorau - parcă nici nu mă vedeau, se comportau ca si cum nu am fi fost colegi... La început nu ințelegeam din ce cauză, dar, apoi, după ce am incercat să îmi amintesc ce mi se intamplă in ultima perioadă parcă deveneam și mai trist... Atunci când trebuia să imi scriu temele, mama nu imi dadea voie, cerându-mi imperativ ajutorul, spunând că e mai important să o ajut, să las temele. Si aceasta se repetă foarte des.
Atunci când mă murdâream pe haine, cum se intâmplase și in ziua aceea, tata îmi reproșa mereu, dar eu nu fâcusem aceasta intenționat.
M.- Ai visat și altceva, poate mai "cald"?
C.-Păi... ceva draguț nu îmi amintesc din acest vis. Fratele meu mai mare - din vis- venea in fiecare zi acasă nervos- mama zicea că din cauză că fuma țigări "speciale" și pentru că bea niște "licori". Apoi fratele meu țipa la mine, mă punea să fac eu treaba ce ii revenea lui și chiar intenționa să fie violent.
T.-Ai spus violent?
C.- Da, așa era in vis... Ah... mai era ceva... d-na diriginta imi spunea că va trebui să redacteze o scrisoare către inspectorat, scrisoare în care să ceara să nu mai pot fi înscris la nici o școală și să fiu exmatriculat de aici din cauză că mama a țipat la d-na profesoară și pentru că eu nu spuneam Bună ziua/ Bună dimineața atunci când intâlneam un profesor.
M.- Uff... Ce vis...!!
C.- Dar voi sunteți cei mai buni părinți, nu-i așa?
T. - Păi, sigur ca da. Și tu ești cel mai bun copil al nostru...
C.- Tată, vin să te ajut să așezi masa pentru micul dejun!
T.- O.K., mulțumesc!
M.- La ce ora jucam tenis de câmp, astăzi?
C. - La 16,30, înainte de a termina toți trei - eu, tu, tata- desenul- tabloul inceput cu trei zile în urmă!
M.- Iți multumesc că mi-ai amintit, puișor!
C. - Și eu te pup, mami... pentru că mă iubești!"
("Doar un vis" - Elena Alexandra Ciuperca)
Copilul este pentru fiecare părinte un dar ceresc, o comoara, o ființă neprețuită căreia îi dorește un prezent, un trecut și un viitor frumos.!Și copilul vine in viața ta pentru ca tu să desăvârșești ființa din tine, să crești și să vindeci tot ceea ce iți oglindește direct sau indirect, copilul/copiii.
Să dîm și azi copilului infinită dragoste și libertatea de a fi el insuși, așa cum iși dorește, asigurăndu-l mereu de sprijinul, siguranța, grija și protecția noastră. Fii congruent între ceea ce spui, gândești și acționezi în relație cu copilul, indiferent de vârstă, și astfel nu vei crea confuzie și incertitudine in ființa lui. Și mai ales va ințelege ca o cearta, o separare, o notă rea ori chiar o repetenție nu știrbesc iubirea ta ca părinte pentru el. Avem mai multe șanse sâ obținem conștientizarea și colaborarea cu copilul, decât dacă îl criticăm, pedepsim și nu mai contenim a-i adresa reproșuri!Astfel ei inșiși ajung să fie critici, negativiști, extrem de reținuți în a vedea binele și mai ales in a-l oferi. Pentru toți copiii triști cu care am lucrat zilele acestea, cu multumire că îmi dau voie să le cunosc povestea și să le alin calea.
O dra spunea la finalul ședinței azi - Nu am crezut că chiar mă puteți ajuta!acum știu!- ajutorul vine de la tine, oricine ai fi !E necesar să crezi în tine și atunci crezi și în cel din fața ta și în schimbarea pe care o poți produce alături de acesta. Și dacă incă te indoiești, ori mintea emite gânduri distructive, ezitante ori blocante, acestea sunt reflecții ale felului în care te vezi/te percepi/te raportezi la tine. Adesea intâlnirea cu tine însuți e precum întâlnirea cu un leu, sau cu o vulpiță.......Zile de primăvară senine si pline de iubire să avem!
Cu drag, Psih LB