
Începe școala!
27.08.2022
Incepe școala! Câteva repere pentru tine părinte de copil care merge in căteva zile din nou la școală!
- Copilul începe școala, nu tu ca părinte! Schimbă setarea de pe E un an greu, o să ai mult de învățat. Vezi să fii mai bun anul acesta decăt anul trecut, Gata cu distracția și timpul irosit, etc - pe E încă un an de creștere, de evoluție, de experimentare la toate nivelurile și e minunat că ai șansa de a merge la școală, de a te intâlni cu colegii, profesorii, a experimenta noul. Transmite copilului incurajare și bucurie, încredere, indemn spre a trăi acest nou an școlar cu intenția de a valorifica oportunitățile de invățare, nu doar cele legate de informații, teste, evaluări, examene. Aceasta este latura instructiv-educativă și formală a învățarii, dar este timpul să privim multiderecțional învățarea!
- Expandează, lărgește conceptul de învățare. Percepe-l astfel ca pe un proces amplu ce se petrece nu doar la școală, ci și acasă, în vacanțe, in activități recreative, în treburi gospodărești, în relaționarea cu ceilalți - și este specific fiecărui om. Adică mereu suntem prinși in procesul învățării.Și tu ca adult inveți noi stretegii, ai noi taskuri de făcut, roluri care te pun în situații noi și e nevoie să fii deschis procesului de dobândire de noi informații, priceperi, abilități, skiluri. Și dascălii lor invață mereu, dau examene, sunt preocupați de evoluția personală și profesională spre a fi mai buni, mai pricepuți, mai actuali. Du astfel dialogul cu copilul tău, de la centrarea pe actul instructiv-educativ cu note, evaluări, ierarhii ( aici profii lor știu cel mai bine ce este de făcut) și pe achiziția de competențe, abilități emoționale, tehnice, practice, artistice, relaționale, spirituale. Și mai ales acceptă că toate acestea au loc la școală, in acest rol de-a elevul și școala. Poți face chiar un puzzle cu ei, un joc în care invățarea, dobândirea de informații sunt o piesă, ascultarea la ore, testele- sunt alte piese, dar e nevoie de toate piesele spre a forma intregul!Adică alte piese sunt emoțiile și felul în care le gestionează, atitudinea lor la ore, in pauze, comunicarea, rezolvarea de probleme existențiale, organizarea timpului de studiu și de recreere, somnul, conectarea cu familia, cu natura, etc. Toate acestea se petrec în anul școlar ce incepe!! Și toate sunt importante pentru devenirea sa!
- Vezi ce a învățat/ce ai invățat și tu ca părinte în această vacanță de vară! Ce a aflat nou? Ce a făcut altfel vara asta? Identifică impreună cu el minim 5/7 astfel de abilități, ca de ex. - a invătat să socializeze mai mult, a făcut poate recenzii la cărți, a devenit mai harnic, a invățat poate să gătească ceva, sau să taie lemne pentru bunici, să-și strangă patul, să vopsească un gard sau ceva prin curte, a exersat conversațiile intr-o limbă străină, a știut să facă economii din banii primiți de la rude, a achizionat și știe un nou joc/ program de calculator, etc. De preferat este să fie cel puțin căte o achiziție mentală- in termeni de ȘTIE, A AFLAT, S-A INFORMAT, una emoțională - A MANIFESTAT, A SIMȚIT, A TRĂIT , una tehnică, o abilitate practică - A FĂCUT, POATE SĂ FACĂ,A REUȘIT și una relațională - A COMUNICAT, A INTERACȚIONAT, A GESTIONAT UN CONFLICT POATE, etc. Poți să-l provoci să și le treacă pe toate intr-o agendă, sau pe niște hărtiuțe , să le pună în rucsacul de școală sau pe biroul de studiu- ca resurse de aplicat/folosit/exersat in noul an școlar.
- Află apoi ce inseamnă pentru el acest an ? Ce așteptări are? Ce il bucură? Ce îl neliniștește? Ce-și propune să obțină? Ce poate controla? Ce este pentru el succes? Normalizează și acceptă tot ceea ce simte, ce găndește! Împuternicește-l astfel să se cunoască, să știe ce vrea de la el și de la ceilalți, ce poate face și ce are nevoie pentru a obține succesul dorit! De obicei, într-un mod natural, copiii se bucură de reînceperea școlii, mulți o și așteaptă! Noi adulții punem adesea presiune pe ei accentuănd expectanțe mărețe sau neștiind cum să îi ajutăm în gestionarea emoțiilor copleșitoare de la început sau de peste an!
- Privește totul ca proces, călătorie, demers înainte, evoluție, transformare, activitate umană cu etape, faze, suișuri și coborâșuri, plusuri și minusuri, rezultate, achiziții. Centrează-te pe etapele procesului și nu pe conținut! Da, e posibil și anul acesta școlar să ia și o notă slabă, șă fie discipline , situații complicate - dar invățarea continuă și presupune și a învăța din rezultate, a găsi alte soluții, a te reinventa. In orice context procesul de învățare presupune achiziționarea a ceva, dar etapele următoare ale procesului presupun și înțelegerea, procesarea, exersarea, consolidarea celor achiziționate, evaluarea, autoevaluarea rezultatelor și transferul celor invățate în alte contexte de viață, transformarea lor în abilități de pus in ghiozdanul, rucsacul cu resurse personale.
- Separă rolurile copilului - el este fiu/fiică, elev/ă, frate/soră, nepot/ă, prieten/ă. Asigură-te și asigură-l că ești alături de el ca părinte, de fiecare dată și indiferent de ce contexte se vor ivi. În rol de elev are cine să-l evalueze, compare, eticheteze, corijeze, sancționeze când e cazul.
- Fii atent la starea ta emoțională, mentală, relațională, la punctele tale vulnerabile pe care i le dai pe nerăsuflate. Lucrează cu tine, relaxează-te. Vorbește despre fricile, temerile, neputințele tale cu partenerul de viață sau cu alt adult.Gestionează tu mai întâi ceea ce îi ceri copilului!
- Fii deschis, atent, implicat, exprimă ce poți să faci tu ca părinte, asigură-te că iubirea ta ajunge la el și lasă-l să experimenteze. Fii asemeni pescarului care îi oferi o undiță, dar el e nevoie să stea pe baltă să prindă pește! Fii prezență conștientă!
- Privește școala ca partener, susținător, aliat, colaborator în educarea și devenirea copilului. Recunoaște meritele, implicarea celor care oferă copilului contexte de creștere, validează-i profesorii. Nu doar îl predai școlii, ci comunici cu școala, ești flexibil și compliant, asumă-ți resposabilitatea a ceea ce manifestă, devine copilul tău în rol de elev. E foarte important copilul să vadă, să audă, să simtă asta din partea ta. Școala nu e dusmanul tău și nici nu cred că ai abilitatea și dreptul să judeci mereu ce fac profesorii, școala, sistemul. Exprimă nemulțumirile asertiv și caută soluții împreună cu dascălii săi.
- Recitește cu recunoștință și bucurie aceste sugestii, aplică ceva din toate acestea! Fiecare secundă contează. Bucură-te de tot ce experimentezi și trăiești alături de copii!
Cu drag , spre folos !
Să fie un an exact cu ce are nevoie fiecare să experimenteze - copil, părinte, dascăl.
Psih LB