
Despre tipare de interacțiune

În orice grup, familial, școlar, profesional, în grupul de prieteni ori în cadrul unui grup/club/cerc cu tematică anume, există manifestări individuale, atitudini care pot explica tiparul relațional dintre oameni. Terapeutul Virginia Satir, a reusit să obțină rezultate extraordinare, foarte rapid, folosind o metodă unica de a-i face pe membrii individuali ai unei familii să vadă părțile în care comportamentele lor nu concordau, comportamente ce fac să se piardă sincronizarea, armonizarea, concordanța dintre membri. Comportamentul pe care l-a identificat in Peoplemaking (Science and Behaviour Books, 1972) nu se aplica exclusiv familiilor /grupurilor disfuncționale, ci e nevoie doar să privim in jurul nostru pentru a recunoaște exemple, peste tot!
Virginia Satir a creat patru categorii comportamentale, pe care le-a identificat ca fiind responsabile pentru multe dintre conflictele ce pot apărea in cadrul oricărui grup!Si anume-
Agitatorul - Caută să atragă atenția pentru a compensa sentimentele de singuratate si neapartenență la sine și la grupul familial. Abordarea pozitivă din spatele comportamentului este aceea că se apară astfel de necesitatea de a infrunta lucrurile. Acest tip de comportament include îndepărtarea firelor de pe haina ta atunci când tu vorbesti cu un astfel de personaj, sabotarea unei conversații făcând glume, intreruperea conversației, schimbarea frecventă a subiectului. Și acestea nu sunt decât câteva exemple de atitudini pe care le folosesc cei din această categorie pentru a schimba subiectul atunci cand sunt puși in fața unei conversații care ii poate face să iși reamintească de sentimentele lor de singuratate si inadaptabilitate. Aceste tipare apar de obicei, în perioada vârstei fragede, atunci când suntem cel mai vulnerabili la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și devin conduite permanente, dacă nu sunt conștientizate si corectate, ameliorate, evitate!
Impăciuitorul- Simte mereu nevoia să placă celorlalți - vorbind mereu lingușitor, niciodată dezaprobând și de fiecare dată căutând aprobarea celorlalți. Sentimentul incapacității de a se descurca singur a creat un martir sau acea aprobare constanta replica "da, așa e!". Un impăciuitor este adesea primul care acceptă să fie învinovățit atunci când ceva merge prost, astfel iși crează o stimă de sine scăzută și riscă să dezvolte manifestări comportamentale de autosabotare, de invinovățire, nu are puterea să se confrunte cu ceea ce trăiește.
Acuzatorul- Găsește mereu un țap ispășitor, niciodată nu acceptă responsabilitatea, dând mereu vina pe altcineva. Se simte incapabil să resușească, dar nu va accepta acest fapt! De cele mai multe ori i se intamplă să sufere de creșterea tensiunii in sine și în relație și devine adesea în conduit -tiran și agresiv. El îți va spune mereu că ceva merge prost și a cui e vina, ce ai greșit ț ice trebuie să schimbi în tine, astfel nu va putea să facă ceva pentru ca lucrurile sa mearga inspre mai bine, căci vede doar gaura covrigului și mai ales minusurile celuilalt. Dând vina pe factori externi, se absolvă de partea sa de responsabilitate, maximizează partea negativă și o minimizează pe cea pozitivă, vede cu rapiditate și verbalizează doar ceea ce nu-i este pe plac.
Computerul- Comportamentul asemanător unui computer este cel foarte corect și tehnic, dar care nu lasă să se vadă nici o emoție. Vocea este seacă și monotonă, iar corpul de cele mai multe ori nemișcat sau precis în mișcări.Iți dă impresia că te ascultă, dar nu e deloc conectat la tine si la ce transmiți ori găndești.Are o atitudine superficială în raport cu ceilalți, face lucrurile pentru că trebuie.
Egalizatorul- Aceasta este categoria in care e de prefart să ne incadrăm! Egalizatorii se simt foarte rar nesiguri pe ei dar au capacitatea de a se reinventa. Cuvintele folosite, tonul vocii, mișcările corpului și expresiile faciale transmit același mesaj. Ei își cer scuze /iertare pentru anumite acțiuni pe care le fac, iși asumă cu responsabilitate ceea ce sunt. Nu au nevoie să dea vina pe altcineva, nici să fie serviabili, să se retragă în comportamente asemănătoare unui computer sau sa fie constanți în mișcare. Comunică asertiv, eficient, construiesc relații de durată, trec prin impasuri și devin tot mai siguri pe ei. Iși învață lecțiile și sunt preocupați să fie și mai buni, empatici, flexibili, echilibrați minte - emoție, capabili să gestioneze situațiile tensionate.
Reacția la stimuli a unui egalizator este una congruentă, care vine in timp real. Toate celelalte sunt rezultatul sentimentelor negative interioare care duc la incongruență între acțiune. Este foarte usor ca atunci când te afli într-o situație dificilă sa raspunzi: "Nu e vina mea" sau "Imi pare rău, este din nou vina mea", sau sa izbucnesti intr-un râs nervos, sau chiar să nu ai nici o reacție, să fugi fără a dori să înțelegi și să poți înțelege ce se întâmplă. Aceste comportamente te impiedica să te aduni si să cauți o soluție adecvată, o reconectare la sufletul celuilalt. In astfel de momente, reacția egalizatorului este cea mai eficientă pentru a rezolva problema creativ, este dintr-o stare de limpezire mentală și pace,
Egalizatorii:
- caută soluții, văd în situațiile dificile oportunități de creștere și sunt dispuși să invețe din alegerile și comportamentele personale, să caute rezolvare
- au o abordare pozitivă, conștientă, care le sprijină mental toate acțiunile întreprinse, fiind în actional și nu în reacțional
- au convingeri pozitive puternice când vine vorba de ei, dar și în ceea ce îi privește pe ceilalți
- au un sistem personal de valori foarte bine definit,
- au abilități de a vorbi despre emoțiile simțite, indiferent de natura acestora
- au imagini mentale pozitive, operează cu aceste imagini în mod creativ, spontan, natural
- au un comportament flexibil, asertiv, plin de compasiune atunci când comunică cu ceilalți
- înainte de a încerca să influențeze pe cineva, stabileșc o conexiune de suflet cu celălalt, atent fiind la impactul pe care îl au asupra celorlalți dar și atenți la relație.
Să ne asumăm rolul de povestitor si de autor al propriei povești, să integrăm în viața de zi cu zi obiceiul de a nota ce este cu mine, care îmi sunt trăirile, gândurile, reacțiile față de mine și ceilalți, pot identifca în ce tipar comportamental mă găsesc și cum să fac să devin un Egalizator, un om cu manifestări pozitive, constructive, blânde, cu abilități sănătoase de a se raporta la sine, la ceilalți, la relațiile din viața sa, la viață însăși.
Cu drag, spre folos
Psih LB