Despre pierdere

25.03.2025

Întâlnirile din cabinetul psihologic sunt despre destine și alegeri!  Despre pierderi, de cele mai multe ori! Schimbarea se produce oricum în noi. Fie că este o schimbare la nivel fizic, la nivel emoțional sau cognitiv, mental – transformarea pe plus sau pe minus, se produce. De multe ori ne dorim a păstra bucăți din noi care sunt supuse procesului natural al evoluției, al schimbării, împotrivindu-ne trecerii ciclice a timpului.

Trăim pierderi , încă de mici, ne știind cum să le facem față. Sau ce implică o astfel de atitudine de a-ți gestiona pierderile. Unele sunt predictibile, dar cele mai multe sunt neașteptate și zdruncinătoare! Trăim pierderi ce țin de identitate, de stimă și statut, de proprietate și imagine socială, de carieră și sănătate, pierderi materiale sau imateriale, pierderi procedurale sau pierderi psihologice, relaționale. Și, indiferent de natura lor, importantă este reacția noastră în fața pierderilor. Specialiștii vorbesc de reacții adaptative, funcționale și dezadaptative, disfuncționale. Reacționăm din cunoaștere sau din convingeri limitative, din instinct sau din intuiție, singuri sau cerem ajutorul!

Atunci când conștientizăm ce ni se întâmplă, se cuvine să nu pierdem lecția! Și adesea, în această etapă se intră-n procesul terapeutic de recuperare a pierderii de sine! Căci fiecare pierdere ia bucăți din noi!

Indiferent de natura pierderii, întotdeauna sunt părți afectate, nerecuperate chiar, acele aspecte care nu se pot recupera niciodată, dar tot acolo - înăuntrul nostru sunt și părți neatinse , sănătoase, intacte și pline de resurse nebănuite, neexplorate.

Se cuvine să facem o clară și onestă diagnoză a pierderii, identificând care părți sunt pierdute irecuperabil, învățând să acceptăm a trăi fără ele, să le protezăm fizic, emoțional dacă se poate, să identificăm toate micro aspectele ce se pot repara, îmbunătăți, recupera, repara, reașeza și, totodată să ne căutăm părțile intacte, neatinse de pierdere, să investim efort conștient de a fi găsite, activate, explorate, antrenate și valorificate , căci acolo sunt resursele ce ne ajută în a gestiona pierderea.

Iată de ce, psihologul, specialistul nu-ți oferă ceva ce nu ai deja în tine! El te ajută cu empatie și susținere, claritate și structură, să deschizi uși ferecate din infinita-ți lume interioară.

Așa se dezvoltă reziliența, compasiunea față de tine și rănile suferite, se exersează abilitatea a face față cu deschidere și curiozitate, provocărilor devenite oportunități în procesul de ameliorare și recăpătare a stimei de sine , de Re-organizare a conceptului se sine.

Este magia recuperării prin activarea puterii interioare de găsi armonizare și aliniere mentală, emoțională, atitudinală, spirituală, și a capacității noastre de a emite judecăți sănătoase și a trăi asumat, prezent în orice încercare, experiență.

Cu recunoștință, S.- adolescentei care învață auto explorarea lumii sale lăuntrice, reinventându-se și generând atât de multă descoperire de strategii rezolutive, adaptative, cu iubire și iertare de sine și de ceilalți! 

psih LB

© 2022 Psih.  Liliana Bulgagiu - PSIHOLOGIE APLICATĂ RUSTIC THERAPY  
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți