Despre a fi părinte azi..

02.09.2022

E usor sa spui ca el, tanarul are o dificultate, ca trebuie reparat ori repus pe fagasul normal de catre un adult abilitat sa faca asta. Dar lucrurile stau altfel.....Si ce te faci atunci cand stii , ca tanarul nu e defect.....ca el are doar o serie de nevoi care nu-i sunt cunoscute si nici macar recunoscute...Relațiile lor cu adultii parinti , sunt mai ales dominate de frica, control și drama, si atat de putin de evoluție, grija, iubire și siguranța.

Iata de ce abordarea mea in activitatea acestui an scolar se centreaza mult pe lucru cu parintii.Aud, simt, vad, tin in mana inimi ranite si pline de durere... se cuvine ca cineva sa isi asume rolul de a semnala si atentiona la o trezire spirituala si o recalibrare a relatiilor cu proprii copii!!Sa invatam sa fim buni parinti!!!Credem ca stim , dar o facem de cele mai multe din mintea plina de orgolii si cu inima plina de ranile propii peste care se asterne uitarea, nemunca cu sine, iluzia ca se poate si asa. Nu se mai poate asa! Nu ne putem creste copiii asa cum am fost noi crescuti, ori crezand ca doar punandu-le restrictii , cenzuri, frana - ii vom ajuta sa devina echilibrati si sanatosi emotionali.

Se cuvine sa stii cu cine isi petrece timpul, unde pleaca, care ii sunt colegii, ce preferinte ara , cum se comporta la scoala, ce note are si cat de performant e- dar mai ales e cuvine sa vezi cum se simte, daca are incredere in el si in tine, daca e plin de speranta si curajos sa incerce lucuri noi, folositoare dezvoltarii sale.

E nevoie sa intalneasca situatii delicate la scoala,sa mai si greseaca fara a fi asta un esc, ci doar un rezultat din care sa invete ca viata nu e doar zahar, nu e doar preferinta personala, ci e mai ales negociere, reconciliere si recadrare, rezilienta si iertare!!!

Pentru a-l educa nu e nevoie de timp mult, dar e IMPERIOS NECESAR sa petreci acel putin timp alaturi de el!!!impreuna cu el, tinanadu-l in inima!!!E absolut necesar sa avem o dispozitia calma, diplomata , acea atitudine < de afaceri >, sa folosim cuvinte calde si ferme, delicate si cu vibratie inalta, citeste-i nevoile reale, asigura-te ca iubirea ta ajunge la el!!!

Aminteste-ti parinte drag ca il educi sic and nu esti langa el, cand nu esti acasa- prin energia gandului tau, prin cee ace emiti in univers ca vibratie la adresa copilului tau! Comportamentul tau este model pentru el,nu vorba , nu indicatia, nu critica! invata sa iti gestionezi tu emotiile inainte de a i-o cere lui.

Intelege si accepta ca este o entitate unica, separata de tine, are propriile sale emotii, framantari, dezamagiri si reusite.Ai incredere in el caci este varianta ta imbunatatita, poarta in el gena ta, insa se dezvolta pe el , pentru el si pentru o viata separata de a ta!!

Du-te tu catre el, cauta-l, mangaie-l si arat-I ca iti pasa !!!tu esti adultul si e nevoie sa ai initiativa prin cuvant, o gluma, o actiune, sau cu fermitate si organizare adesea! Fii bland impunand limite si supraveghindu-i cresterea, evolutia!Si reunta sa faci tu in locul lui ori sa ii ceri sa actionezez precum doresti tu!

Se cuvine sa iasa singur din labirint, nu putem controla totul, dar ce s-a demonstrat e ca iubirea, grija, increderea si iertarea sunt daruri care alina si vindeca, care apropie si fac relatia parinte-copil una armonioasa si flexibila!Stiu, e anvoios adesea, dar intodeauna gasim in noi linistea pentru a opri furtunile din interiorul nostru mai intai, si apoi linistea il apropie caci simte siguranta!>

Si da, afla draga parinte ca atunci cand nu o poate face cu tine, deschide usa cabinetului psihologic pentru a fi inteles, acceptat neconditinat, alinat.si o face pentru ca te iubeste si vrea sa ii fii alaturi, vrea sa se schimbe pentru a-ti fi pe plac!si daca ai copil ce invata la colegiul nostru, vino sa invatam impreuna sa fim parinti constienti, conectati emotional cu copilul interior si astfel prezent si plin de iubire pentru copilul din familie!!

Sa-i invatam sa zboare..directia mai apoi si-o iau siguri!Să ne vedem cu  bine în activitățile acestui nou an școlar.

Cu drag ,prof consilier școlar Liliana Bulgagiu  

© 2022 Psih.  Liliana Bulgagiu - PSIHOLOGIE APLICATĂ RUSTIC THERAPY  
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți