Despre sunete....

04.01.2022

Astazi am exersat tehnici de meloterapie....

Se spune ca Orfeu a fost considerat in mitologia greaca drept cel mai renumit cintaret si poet al Antichitatii. Melodiile interpretate de Orfeu fermecau intreaga natura: oamenii si animalele salbatice se opreau sa il asculte, iar raurile isi incetau cursul. Cea mai vestita aventura este legata de casatoria sa cu Euridice. Poetul s-a indragostit de aceasta nimfa, dar chiar in ziua nuntii lor mireasa a fost muscata de un sarpe veninos si a murit. Orfeu, cuprins de durere, si-a luat lira si, printr-o grota bintuita de duhuri rele, a coborit in Infern. La auzul incintatoarelor acorduri, paznicul lumii, cainele Cerber, l-a lasat sa treaca.Ce intensa este magia sunetului.........Din vremuri stravechi menestrelul care isi spunea povestile le insotea de muzica pentru a le face mai placute ascultatorilor.

In ziua de astazi, omul modern nu mai are timp pentru a folosi acest mijloc de terapie, insa ce se poate asculta tinand cont ca nu toate genurile de muzica sunt adecvate ?Tinerii asculta muzica aproape peste tot- la scoala in pauze, acasa , la petreceri , in metrou sau mijloace de transport in comun, in masina cand sofeaza ori calatoresc.de fapt , toti oamenii asculta muzici din cele mai variate, de la pop-dance la rock, de la populara la simfonii, de la manele la muzica lautareasca ori armonii ambientaliste.

Ce efecte are ea muzica aspura finite noastre?Se cunoaste faptul ca plantele si animalele sunt receptive la muzica suava, in special cea simfonica. Un crescator de vaci a pus muzica animalelor, iar productia de lapte s-a dublat in comparatie cu cele nesupuse acestui tratament.Bebelusul adoarme fericit cand mama lui ii canta un cantecel de leagan. Suntem mereu inconjurati de muzica, natura are sunetele ei, fosnetul frunzelor, susurul apelor, trilurile melodioase ale pasarilor, zgomotul lin ori repede al ploii, cantecul suierat al vantului, etc....

Astazi, oamenii de stiinta pot descifra efectele fiziologice ale muzicii asupra organismului (asupra sistemului vegetativ si visceral) folosind intre altele, electromiograful si electroencefalograful. Ritmul muzicii influenteaza sistemul nervos vegetativ : cel lent calmeaza, iar cel rapid accelereaza bataile inimii. Un volum sonor redus, cu intervale mici poate linisti si chiar adormi pe cel care il asculta. In schimb, repetarea unor game identice (ca in suprodusele de discoteca) poate excita nervos si provoaca, uneori irascibilitate- poate nu intamplator accidentele si "incaierqrile"sunt mai dese in acest mediu al "decibelilor" la maxim....psihicul nostru nu ramane indiferent la acesti excitator.........

Sunetele nemuzicale, zgomotele pot declansa o crestere acuta a tensiunii, palpitatii, hipoaciditate si dereglarea echilibrului glicemic , in functie de nivelul de tolerant la stimuli auditivi. Si cand limita decibelilor urca, muzica duce la o serie de tulburari ale auzului si ale organului vestibular.Iata de ce intr-un club cu muzica data la maximum simtim ca ne dezechilibram si , de fapt, toate simturile noastre sunt solicitate mult peste pragul maximal absolut!

Initial, meloterapia a fost folosita in tratamentul astmului, prin lectii de cant, acesta fiind un bun exercitiu respirator.Terapeutii moderini, folosesc chiar ca , alternativa terapeutica, o farmacopeea muzicala moderna ce cuprinde lucrari celebre, recomandate in cazul multor afectiuni, precum si in dezvoltare personala:
• Nocturna a V-a de Chopin si Uvertura la Parsifal - in cazurile de tensiune nervoasa, furie, crize de isterie , plans excesiv
• Fugile lui Bach - pentru stimularea atentiei si a memoriei,
• Poemul Vltava de Smetana - in cazurile de surmenaj, oboseala excesiva, ca adjuvant relaxant;
• Imnul bucuriei de Beethoven - in starile melancolice, an xietate, depresie, frici si fobii.
• Romanta in Fa major de Beethoven sau Clar de luna de Debussy - in cazul starilor conflictuale, incordare nervoasa, certuri extreme, agresivitate.

Si astfel, prin intermediul muzicii realizam inca o data legatura terapeutica dintre minte si corp, dintre ceea ce vedem, simtim, auzim , simtim, gandim........dar, practica personala cat si cea profesionala ma determina sa afirm ca muzica, daca intra in rezonanta cu fibrele , nervurile, celulele finite noastre, are un efect constructiv, relaxant- inhibitor sau antrenant-excitator asupra tonusului nostru cognitiv -emotional-comportamental.Asa ca, lasati ritmul sa vina la voi, deschideti-va bratele si fiti una cu sunetul , jucati-va cu el, calatoriti in si prin notele muzicale, si mai ales, miscati-va mintea si corpul in ritmul muzicii..........sunetul are culoare, miros, forma, contur, il simtim catifelat sau aspru, devenim asemeni lui.....trebuie doar sa gasesti calea spre Ea, magica Muzica..........Eu azi mi-am desfatat simturile cu Iglesieas tatal si Iglesieas fiul.......romantism, pasiune, senzualitate, ritm, culoare, armonie, pastel,infinit,cer, soare, relaxare, sinestezie a fiintei mele............

Va recomand pentru seara filmul "Happy Feet' sau "Shall we Dance". O sa va placa, iar daca le-ati mai vazut, o revedere se potriveste cu scopul meloterapiei!

Numai bine!:

Psihoterapeut Liliana Bulgagiu

© 2022 Psih.  Liliana Bulgagiu - PSIHOLOGIE APLICATĂ RUSTIC THERAPY  
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți