Analiza de proiect

27.03.2023

RAPORT FINAL AL PROIECTULUI MARTIE- LUNA PRIETENIEI

⦁ Puncte tari:

Includerea proiectului în calendarul activitătilor educative de către CJRAE/ISJ Iasi , prin semnarea acordului de parteneriat pentru derularea acestor activități educative, la nivelul zonei Harlau;

Implicarea echipei de voluntari - a se vedea lista anexată, disponibilitatea tinerilor de lucra în echipă, cele 20 de întălniri de lucru, online si față in față,

Parteneriatele din cadrul proiectului, crearea unei rețele de comunicare interinstituțională,

Realizarea cu succes a celor 4 mari activități noi, reale experimente de invățare prin metode nonformale -

1. 6 martie 2023- Ziua gestului frumos - In vizită la prieteni, CEAINĂRIA cu valori, schimb interinstituțional.

Date cantitative - 160 de elevi, 24 de cadre didactice participante la 5 ateliere susținute de voluntarii de la ȘtefiIMPACT. Școli care au venit în vizită - Liceul Tehnologic Hărlău, Scoala Gimnazială Petru Rareș Hărlău, Scolile Gimnaziale din localitățile Scobinți, Bădeni, Sticlăria, Deleni, Buhalnița, Poiana Deleni. Un atelier de ludoterapie facilitat de Trupa lui Ștefi la Scoala Primară Happy Stars Zagavia pentru 40 de preșcolari, 90 de cărți oferite in dar oaspetilor noștri, peste 800 de semne de carte, suveniruri și obiecte motivaționale artcraft realizate de elevii de la clasa a 7a, a 8a , a 10 B si a 10 C, oferite elevilor și cadrelor didactice din colegiu și invitaților. Fișe de lucru, 5 scenarii de învățare, protocol- ceai, prăjituri, fructe, bomboane. 1 tablou donat clubului spre a fi licitat, din partea colegilor de la Liceul Tehnologic Hărlău. Buget autofinanțat din donațiile obținute de Clubul ȘtefiIMPACT - 334 lei

Date calitative - scenarii de învătare experiențială creative, originale, motivaționale, atractive, implicarea tuturor participanților, a oaspetilor in activitate, comunicare empatică între participanți, crearea unui context real și autentic de cunoaștere si socializarea între elevi din medii diferite, atmosfera de lucru creată, feed- backurile pozitive, apreciative, darurile oferite și primite.

2. 7 martie 2023 - Festivalul Prieteniei CJRAE Iași, participarea cu elevele Bejenariu Bianca Andreea - cls a 12a B și Enache Iuliana Magdalena, cls a 12 a E, la Ateneul Tătărași in cadrul ediției a 15-a a festivalului județean, după 9 ani, am mai participat in anul 2014 cu un echipaj de teatru.

3. 17 martie 2023 - Dezbaterea tip Panel, Prevenție sau intervenție?

Ce și căt dezvoltă școala și comunitatea locală, inteligența socio-emoțională tinerei generații?

Date cantitative - 7 invitați cu competențe și arii de interese și vocaționale diferite, și anume - 1 profesor din colegiu, dr in Filosofie, 1 preot din comunitate, dr. in Istorie, 1 Inspector Poliție, 1 părinte de profesie economist, antreprenor local, 1 profesor consilier școlar CJRAE, 1 elev voluntar ȘtefiIMPACT olimpic la faza națională la Flosofie, 1 fost elev, actual student, fost membru voluntar în colegiul nostru. 9 cadre didactice și 27 de elevi de la Colegiul Ștefan ce Mare, Liceul Tehnologic Hărlău, Școala Gimnazială Petru Rareș Hărlău și de la Școlile Gimnaziale Scobinți, Sticlăria, Buhalnița, Bădeni, Poiana Deleni.150 de minute de dialog educațional bine argumentat și sintetizat. 60 materiale promoționale oferite invitaților și publicului- semne de carte, magneți, diplome, apă. 1 Aranjament floral decor - oferit în dar de ROGVAIV Hărlău. Buget autofinațare ȘtefiIMPACT.

Date calitative - calitatea scenariului propus,a facilitării debaterii de către moderator, adecvarea întrebărilor, argumentele paneliștilor, feed-backurile auditoriului, calitatea dezbaterii și a intervențiilor fiecărui invitat, calitatea întrebărilor din public, crearea unui cadru de dialog divergent și convergent totodată, experiența autentică de învățare a voluntarilor dar și a tuturor participanților, noutatea evenimentului, cadrul frumos și elevat, rafinat al locației - Muzeul Viei și Vinului,

Un feed-back al uni invitat de la masa dezbaterii- ca mi-a plăcut deosebit de mult subiectul dezbaterii, am apreciat pregătirea temeinică din spatele acesteia și modul de desfășurare. Consider că a fost o discuție deosebit de reușită, invitații s-au completat reciproc foarte bine, abaterile au fost puține spre deloc, iar aici este meritul dumneavoastră ca moderator. S-au atins toate punctele relevante acestui subiect raportându-ne la statutul invitaților, întrebările au fost bine alese și frumos repartizate fiecăruia. M-am bucurat foarte de mult atmosfera diplomată și de cadrul bine ales. Chiar dacă fiecare invitat a venit, evident, cu o viziune diferită asupra aspectelor aduse în discuție, răspunsurile au fost politicoase și au construit frumos o discuție informativă, plăcută și cu care elevii, profesorii și părinții prezenți sau rezonat foarte bine. Din partea publicului s-a resimțit pe toata durata activității interes și curiozitate. Fiind o dezbatere, era firesc că totul s-a construit în timp real, dar s-au conturat frumos direcțiile de interes și s-au urmărit cu atenție.

Vă mulțumesc frumos încă o dată, dumneavoastră și tuturor celor ce au contribuit la realizarea activității căci ați făcut toate acestea posibile!

4. 24 Martie 2023, Festivalul De IMPACT e astăzi PACEA- ediția a VIa.

Date cantitative - 1 regulament de înscriere la festival, mult mai coerent față de edițiile trecute, 1 spectacol variat de 3 ore cu reprezentanți din 10 școli, aprox. 3oo de elevi, părinți, 45 de cadre didactice implicate în festival, 4 agenți de ordine, 1 Inspector de Poliție, o sală de spectacol frumos amenajată, la Casa de Cultură Scobinți.Încheierea parteneriatelor cu 10 instituții/ școli partenere, și anume: Liceul Tehnologic Hărlău, Școala Gimnazială "Petru Rareș" Hărlau, Școala Primară "Happy Stars" Zagavia, Școala Gimnazială Scobinți, Școala Gimnaziala Sticlăria, Școala Gimnazială Deleni, Școala Gimnazială Poiana Deleni,Școala Gimnazială N Iorga Buhalnița, Poliția Orașului Hărlau, Primăria comunei Scobinți. Un buget alocat festivalului pentru a realiza logistica necesară - 150 diplome, 10 afișe, adeverințe, roll-up, aprox 150 obiecte de artcraft realizate de voluntari.Concursul de fotografie- acordarea a 4 premii speciale pentru fotografii de excepție cu mesaj la PACE. Spijinul financiar oferit de Primăria Scobinți - sală, decorul sălii, protocolul pentru participanți, sonorizare. Aranjament flora oferit de ROGVAIV Hărlău. Bugetul alocat de clubul de voluntari. Bani obținuți din expoziția cu vănzare și licitarea tabloului Luna Plină

Date calitative -Atmosfera creată de acest festival în comunitatea rurală a comunei Scobinți, prezența conducerii colegiului, a dnei coordonator al CJAPP Iasi, a dlui primar din Scobinți, a reprezentantului Poliției Hărlău, spiritul de echipă al voluntarilor, motivația și implicarea creativă a fiecăruia în acest demers, atitudinea pozitivă, cooperantă, suportivă, receptivă a tuturor școlilor implicate, momentele diversificate și foarte bine realizate, gândite în congruență cu tematica aleasă, scenariile inedite, costumele participanților, mesajul patriotic al multor căntece și poezii, promovarea portului și a tradițiilor populare moldave, promovarea talentelor elevilor participanți, crearea unui context de manifestare și valorificare a potențialului personal, colectiv, instituțional, de comunicare nonformală. Interesul și seriozitatea, creativitatea și promptitudinea cu care fiecare școală a realizat și a propus un moment artistic adecvat tematicii proiectului cu mesaje clare la pace, armonie, bună înțelegere.

Articularea eficientă, coerentă, unitară a activității, din punct de vedere formal, nonformal, informal, pe durata intregului proiect, cu accent pe dezvoltarea competențelor socio-emotionale.

Munca în echipă a organizatorilor cu coorganizatorii, cu cadrele didactice din Școala Scobinți, implicarea și împuternicirea elevilor în toate etapele de - ințiere, organizare, susținere, evaluare a activităților. Pentru mulți copii a fost singura oportunitate de a se face auziți, văzuți în comunitate. Sprijinul oferit de conducerea școlilor, de comunitățile locale și de părinții elevilor, de a asigura in bune si optime condiții, deplasarea participanților la festival ( unii veniți și de la 15-20 km distanță).

Impactul activității în comunitate, mai ales că anul acesta ne-am deplasat într-o comunitate rurală veche și constantă parteneră pentru noi - com SCOBINȚI.

Promovarea C J R A E / C J A P P la nivel local/zonal, prin înscripționarea siglei și a denumirii acestor instituții in toate materialele promoționale - fluturași, afișe, diplome, dar și prin prezența la activitate a dnei coordonator Ana Camelia Tamaș, precum și a colegilor prof consilieri școlari de la Liceul Tehnologic Hărlău și Liceul Teoretic Ion Neculce Tărgu Frumos.

Promovarea Fundației Noi Orizonturi, a Clubului STEFI IMPACT și a proiectelor de Service learning derulate de voluntarii clubului nostru, la nivel local, zonal/regional/județean.

Promovarea orașului prin expoziția de fotografii și suveniruri, illustrate, linguri tradiționale realizate de copii. Obținerea unei sumeBuna ziua dragi părinți.Maine , marți și miercuri copiii au simulare .Va rog sa vă asigurați că se odihnesc ai mai ales că vin la simulare.ca sunt prezenți și motivați să de-a tot ce e mai bun . de 910 lei din expoziția cu vanzare, bani care vor fi investiți în realizarea excursiei la Teatru Vasilache Botoșani. pentru 25 de preșcolari de la Scoala Sticlăria.

Întărirea rolului școlii, al profesorului, al consilierului școlar, al polițistului, al oficialităților locale, prin oferirea Certificatelor de apreciere acordate acestora în deschiderea activității, dar și prin dialogul permanent în organizarea întregului proiect.

Gestionarea alternativă a unor situații neprevăzute, management personal și de grup eficient.

Iată feed-backul unei eleve voluntare - Această activitate mi a demonstrat că daca ies din zona mea confort pot face minuni. Vă mulțumesc că mă susțineți mereu, că ați încercat cu fiecare ocazie să mi dați posibiltatea de a-mi pune în lumină valorile și talentele. ❤️Vă mulțumesc ca ați facut posibilă îndeplinirea acestui vis pe care eu l-am avut. A fost totul la superlativ, m am simțit bine, am trăit emoții frumoase, constructive și momente cu totul și cu totul deosebite. Abia aștept să împărtășesc aceste experiențe! ❤️ ❤️ ❤️

⦁ Puncte de îmbunătățit :

Relația cu presa, mediatizarea prin forme autorizate și suportive de promovare media a evenimentelor încă de la ințierea proiectului.

Atragerea și a altor potențiali colaboratori, alte școli din zona Hărlau neparticipante la festival din motive diverse, ca de ex Școala Gimnazialaă Hodora, Liceul Tehnologic Cotnari, Școala Gimnazială Părcovaci, Școala Slobozia, Gradinița Hărlău și/sau chiar din judetul Botoșani, insitituții care au fost invitate si anul acesta, dar nu au participat.

Redistribuirea sarcinilor, pregătirea cu ceva mai mult timp înainte. A existat o suprasolicitare a tuturor celor implicati, fiind necesare multe ore de lucru peste programul școlii, fie la școala, fie acasă, online.

Și anul acesta ne-am confruntat cu scaderea numărului de spectatori, desi au fost antrenate colective de elevi din Școala Scobinți și din colegiu, dar și pentru că - dintre invitați, cei mai mulți au venit, și-au expus actul artistic și au plecat.

Validarea, susținerea cu deschidere și căldură a muncii fiecăruia, menținearea atmosferei de suport si calm, bunăvoință pe parcursul intregului demers educativ, și cănd dăm de greu.Exersarea abilităților de ne susține și direct, deschis, transparent, de a crea un egregor al coeziunii grupale care apropie.

Centrarea pe găsirea de soluții alternative și de maximizare a resurselor umane, materiale, relaționale existente. Suntem o comunitate de provincie măcinată de prejudecăți, limitări, orgolii, influiențe socio-politice care ne pot altera sau tensiona comunicarea profesională, umană.

Acceptarea diversițății de opinie și viziune, valorificarea oamenilor resursă, potențarea valențelor și aptitudinilor specifice fiecărui participnt, voluntar, cadru didactic, reprezentant al comunității.

Renunțarea, diminuarea, atenuarea unor formalisme, protocoale invechite de adresare, raportare și la ușoara obediență față de autorități, funcții, roluri. Este un cadru de invățare nonformal ce se dorește a crea și a menține o atmosferă caldă, prietenoasă, conținătoare, suportivă, pe toate momentele proiectului, mai ales cănd apar dificultăți sau situații ce nu au putut fi anticipate.

4. 2 aprilie 2023. In vizită la Vasilache - darul oferit cu prietenie beneficiarilor din Proiectul nostru Bucurie la cutie, excursia la un spectacol de teatru pentru copii.

5. Mai 2023- recompensarea voluntarilor, sărbătorirea - Atelier de bune practici la Muzeul Satului bucovinean.

Pentru detalii, imagini, feed-back-

https://m.facebook.com/stefiimpact.ro?refid=52&__tn__=C-R 

25 Martie 2023

Intocmit de

prof consilier școlar Liliana Bulgagiu

liderul Clubului ȘtefiIMPACT

© 2022 Psih.  Liliana Bulgagiu - PSIHOLOGIE APLICATĂ RUSTIC THERAPY  
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți